De zaterdagmiddagpaardencolumn

JW april 6, 2013 4
De zaterdagmiddagpaardencolumn

Als iets verkocht wordt voor 15 miljoen mag je verwachten dat het er vet uitziet, het enig comfort biedt, het lekker kan dansen en het 100 k/mu gaat. Of op zijn minst één van die dingen. Dat gaat in dit geval even niet op. Wat koop je ook voor 15 miljoen? Een paard… WAAROM?

Edward Gal of the Netherlands riding Moorlands Totilas competes in the Grand Prix Freestyle Dressage Competition at the World Equestrian Games in Lexington

Waarom je niet een paard koopt voor 15 miljoen euro

In tegenstelling tot de affectie die ik jegens koeien heb, heb ik niks met- en aan paarden. Het is even niet anders.

Paarden zijn de stomste dieren van de stal.

Ik heb een bloedhekel aan paarden. Ik kom daar voor uit. Ik steun het recente initiatief om stiekem paardenvlees te verwerken in allerlei producten en ben actief in de antipaardenlobby. Wat mij betreft verwerken ze paarden ook in dreft, truien, babyvoeding, tandenborstels, vleesvervangers en pleepapier. Sterker nog wat mij betreft hangen er binnenkort gewoon paardengeweien aan de muur. Paarden zijn de stomste dieren van de stal.

Het paard en haar rem op de menselijke ontplooiing

Paarden zijn mijns inziens debet aan de stilstand van de menselijke vooruitgang, ze zijn de zogenaamde motoren van de middeleeuwen. Ze jagen indolentie aan en hebben nog nooit zelf iets uitgevonden. Zonder paarden hadden we waarschijnlijk al in 30 n.c. de auto uitgevonden en had de mensheid zich niet jarenlang voor lul gezet door te reizen in een huifkar. Paarden verzieken meer dan we ons lijken te beseffen als maatschappij.

Ook in een recentelijke enquête die ik hield waren veel van de respondenten negatief over de aanwezigheid van paarden.
Paarden poll

Antipaardenpropaganda

Ik heb ooit eens een paard gehad. Ik vond er werkelijk geen hol aan. Na een paar uur heb ik hem ingeruild voor het voetbalplaatje van Philip Cocu. Ik blij, dat domme ventje een paard.

Philip Cocu

Deze dus!

Wat nou nobele dieren? Het zijn een setje hufters!

Paarden zijn hoefdieren en van dat woord alleen al word ik pisnijdig. Ze eten haver en meestal als je ze vraagt of ze mee gaan zuipen is het weer het standaardverhaal ‘even mijn agenda checken’ om vervolgens met een dramatisch excuus af te zeggen. Onberekenbaar als wat, die paarden.
Ik ben er klaar mee en dit is het moment er wat aan te doen.

Inferieure dieren

Paarden zijn inferieur in hun soort, net als Peter R. de Vries. Pony’s kunnen lekker dansen en unicorns hebben een flair waar je bek van openpleurt. Paarden zijn simpel gezegd gemiddeld. Niet dat er iets mis is met gemiddeld zijn, daargelaten dat je dus te vergelijken bent met een paard. En paarden zijn saai, glimmen vaak en hebben stom haar.

Als ik aan paarden denk word ik verdrietig.

En altijd hebben die stomme paarden – jup, pleonasme – iemand nodig die ze verdedigt, nooit zullen ze zelf hun muil eens opentrekken. En ze hebben hoeven, bedenk eens hoe fucking malloot het zou zijn als we allemaal maar gewoon met hoeven gingen rondhuppelen. De vrijheid van paarden dient ingeperkt te worden.Duur paard photoshop

Onbegrepen

Meestertovenaar Hans

Meestertovenaar Hans

Ik voel me vaak onbegrepen in mijn paardenhaat. Specifiek met betrekking tot deze dieren – die echt alles behalve nobel zijn – zijn er 2 mensen die ik werkelijk niet begrijp, allereerst Hans Kazan. Als ik een tovenaar was – zoals Hans is – en een hekel aan paarden heb – zoals Hans als weldenkend mens ook zou moeten hebben – had ik ze echt allemaal al weggetoverd.

En dan heb je nog de paardenfluisteraar. Waarom zou je in vredesnaam tegen een paard praten, terwijl de kans vrijwel nihil is dat je een antwoord krijgt? En als je dan al tegen een paard praat.. Hoezo fluisteren? De kans is al klein dat hij terugpraat en als je dan met je domme kop ook nog eens gaat zitten fluisteren is de kans aannemelijk dat hij je überhaupt niet verstaat, laat staan dat je een zinnige respons krijgt

Ondanks de prijzenswaardige inzet van de antipaardenlobby lijkt de vegetarische gemeenschap zich geen ruk aan te trekken van de uitdijende paardenproblematiek

Het nut van een paard

Paarden hebben dus geen nut, ze verzieken de boel alleen maar. Paardenmelk is goor, paardenkaas is goor, paarden passen niet of nauwelijks in de trein en als het al lukt moet je €6,- per paard betalen. Godzijdank is er dan de pony, deze nemen beduidend minder ruimte in beslag en je kan ze gewoon op schoot zetten. Zodoende mogen pony’s vanaf nu gratis in de trein.

Spreekwoorden

Het enige waar paarden goed voor zijn, zijn spreekwoorden en uitdrukkingen. Die eigenlijk ook al meteen laten zien wat er mis is met paarden.
Veelgebruikte spreekwoorden als: Zo brak als een paard, wat een paardenhoef, oppaarden jij, man wat een stom paard, jezus wat een paardenhaar heeft hij, zo mank als een paard, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken – Joost mag weten waarom je dat überhaupt zou doen – komen niet uit de lucht vallen, je hebt daar waarschijnlijk nog nooit over nagedacht, ik wel.

Jan Joost

Jan Joost mag het weten

Kortom: hoe minder paarden, hoe beter. Het is even niet anders

Reacties

Reacties

4 Reacties »

 1. Vincent april 12, 2013 at 11:03 -

  Lekker Bezig Jan Paard 🙂

 2. Jim april 17, 2013 at 13:18 -

  haha heel mooi

 3. Sander april 18, 2013 at 16:55 -

  hehe ‘paardenland’ is ook zo’n mooie reactie.

 4. Chris mei 5, 2013 at 14:16 -

  +1

Laat een reactie achter »

You must be logged in to post a comment.